Bamboe info

Fargesia

Je hebt vast al eens iemand horen zeggen: pas op met bamboe in je tuin, die gaan woekeren. Niet alle bamboes woekeren, wil je een bamboe die niet woekert in je tuin? Plant dan een Fargesia. Begint de (Latijnse) naam niet met Fargesia dan is het een woekerende bamboe of een bamboe die niet goed gedijt in ons Europese klimaat.

Fargesia’s woekeren niet en hebben geen wortelbegrenzing nodig. Ze zijn perfect winterhard en groeien in bijna elk grondtype. Ze groeien het best in de zon of halfschaduw en kunnen perfect gebruikt worden als solitair of als haagplant.

Bamboes met een uitlopend wortelgestel

Woekerende bamboes kunnen zeker een meerwaarde geven aan een tuin. Met een woekerende bamboe kan je een tropisch, mediterraan effect creëren met een volledig winterharde plant. Dit op een manier zoals je dat niet kan met een niet woekerende bamboe. Wil je dikke bamboestengels of laagblijvende bodembedekker als bamboe dan plant je beter een bamboe van het woekerende type.

Wortelbegrenzer

Om ervoor te zorgen dat je bamboe niet op ongewenste plekken gaat groeien kan je een wortelbegrenzer plaatsen, voor de niet woekerende bamboes (Fargesia’s) is dit niet nodig, voor alle andere bamboes is dit wel aan te raden.

Met een wortelbegrenzer zorg je voor een fysieke barrière in de grond. Een barrière waar de wortels van de bamboe niet door kunnen groeien. Deze barrière is gemaakt van hdpe (Hoge dichtheid polyethyleen) en is 65cm hoog. Deze wordt +/- 55cm in de grond gegraven en steekt 10cm boven de grond uit. De wortels van deze bamboes groeien niet dieper dan 50cm. Let op er is één uitzondering, namelijk bamboes van het type Semiarundinaria, deze vragen een extra diepe barrière van 1 meter (90cm onder de grond en 10cm boven de grond).